.

Een aantal boomgaarden waar ik snoei (en soms ook fruit pluk) zijn vanaf de openbare weg goed zichtbaar. Sommige zijn ook op afspraak toegankelijk als bijvoorbeeld fotolocatie. Op een aantal plaatsen begeleid ik vrijwilligers die fruitbomen onderhouden.

Hieronder een aantal activiteiten:pruimen plukken in mijn achtertuin

(uitgevoerd door Landschapsbeheer Zuidholland)

een project van Provincie en betrokken gemeenten in Zuid-Holland (uitgevoerd door Landschapsbeheer Zuidholland) gericht op ondersteuning van bewoners bij het opknappen van hun erf.

Het gaat om een aantal adressen op de volgende locaties:

Twaalfmorgen te Reeuwijk (2010/2011)

Westeinde in Berkenwoude (Gemeente Bergambacht) (2010/2011)

Lagewaard te Koudekerk aan de Rijn (2010/2011)

Hoogeind en Diefdijk te Leerdam (2010/2011)

Vriezekoop te Leimuiden (2010/2011).

Onlangs gestart (nog geen links beschikbaar):

linten Meije te Bodegraven en Hoogeind in Driebruggen (2011/2012).

In een aantal regio's waar door de Provincie beheerde subsidies openstaan voor onderhoud of aanplant.

Een mooie oude hoogstam boomgaard is bijvoorbeeld de fruitweide in gemeente Haastrecht tussen de Hollandse IJssel en de Provinciale weg Oost ter hoogte van Hekendorp

Een andere grotere boomgaard ligt aan de Lekdijk (Achthoven), gemeente Lexmond.

snoeien in een boomgaard in Gorinchem

  • Daarnaast zijn er nog mooie grote boomgaarden die het zonder subsidie moeten doen.

Bijvoorbeeld de Peerdegaerdt in gemeente Strijen. De Peerdegaerdt ligt in akkerbouwgebied ten zuiden van het natuurgebied 'Het Oude Land'. (een polder grotendeels beheerd door Staatsbosbeheer).

De perenboomgaard van de Peerdegaerdt is begin vorige eeuw aangelegd tijdens de toenmalige crisis in de landbouw. Van de oorspronkelijke en nu dus zo'n 100 jaar oude peren is een groot deel nog steeds vitaal. Inmiddels zijn er ook nieuwe fruitbomen aangeplant waaronder ook diverse oude appelrassen.

en het bedrijf van Albert Groenendijk in Nieuwe Tonge. Albert  is ook imker en geeft  cursussen bijenhouden. Bent u geinteresseerd ga dan naar bijengo.nl voor meer informatie of neem direct contact op met Albert (duivenwaard@hotmail.com).

  • In Midden-Delfland liggen ook een aantal boomgaarden van Natuurmonumenten waar ik betrokken ben bij snoei en nieuwe aanplant van onder andere enkele eendenkooien. Toenmalige kooikers die vooral eenden vingen probeerden vaak nog wat neveninkomsten te halen uit fruit en bijvoorbeeld ook hakhout rond de kooi. De huidige nog actieve kooikers vangen eenden om ze te ringen en in de boomgaarden ligt het accent meer op de natuurwaarde dan op optimale fruitproductie. De terreinen zijn beperkt toegankelijk.

Ackerdijkse plassensnoeien in Oudewater

Eendenkooi Schipluiden

Eendenkooi Aalkeetbuitenpolder

  • Ook begeleid ik nog enkele vrijwilligersprojecten.

De hoogstambrigade van de Bloemendaalseweg te Gouda (zie ook 'de Groene Stad')

En de vrijwilligers op de Peerdegaerdt.

Voor filmpjes van die dagen zie: perenplukdagen